Sensommeren er rød, gul og brun
I min tidligere artikkel om Sensommeren – jordelementet – beskrev jeg hvordan og hvorfor vi bør følge principperne i Wuxing – de 5 elementers teori, og sørge for at indordne os efter naturen som de skifter i de 5 faser i året.
I de sidste 50-60 år har vi i vesten forsøgt at lære og beskrive hvordan vi skal leve og spise og drikke. Vi bliver hvad vi spiser – og de sidste 20 år er det gået helt amok i forhold til hvor god og dyr maden bør være, om det er kød eller vegatar retter der gi´r et godt liv og sunde tarme. Og de fleste famler stadig rundt som en blind mand i en labyrint.
Men efter min mening ligger svaret lige til højrebenet.
Wuxing – de 5 elementers teori – beskriver alt hvad vi bør vide for at kunne tænke os frem til den bedste måde at passe på os selv. Nemlig at følge naturen og de skift der sker når sæsonerne ændre sig. Energierne omkring os ændre sig og energierne inde i os ændre sig. Organerne ændre arbejdsrytme og kroppens behov skifter fra meget til mindre og fra stærkt til mindre stærkt o.s.v.
Lære vi at mærke det og lære vi at forstå Yin Yang principperne i den måde vi vælger fødevarer og spiser på. Så har vi gode forudsætninger for at opretholde et godt og sundt liv.
Der er ikke noget hokus pokus i Yin Yang. Det er blot en viden der gør os bedre til at indrette vores liv med ikke for meget af de ene og ikke for meget af det andet. Men lidt af alt det der godt for os.
i følge de 5 elemnters teori omkring mad – så er det de gule og orange fødevarer / grøntsager der skal i indkøbskurven, varme retter afløser sommerens friske og kolde måltider.
Jordelementets fødevarer
Alle søde og stivelsesholdige fødevarer, især gule, orange og brune fødevarer og rodfrugter og meget søde bløde frugter. Andre jordfødevarer er oksekød, hirse, byg, rug, sukker, mælkechokolade, majs, havre, langsomt kogte løg, vandmelon, cantaloupe, søde æbler, søde kirsebær, dadler, druer, ferskner, gulerødder, græskar, kål, kartoffel, sød kartoffel, bananer og pisang, yams, okra, taro, rødbeder, knap- og kantarellsvampe og andre svampe, vinter- og sommersquash, agurker, mandel, kanel, kokos og andre tropiske frugter som papaya, cherimoya og mango er alle jordfødevarer. Det samme er bælgfrugterne – linser og tørrede ærter, jordnødder sammen med sirupsagtig slik – honning, ahornsirup, majssirup, agavesirup
Og her er varme og kremede supper helt genialt. Og mega nemt.
Skær alle ingredienser i mindre stykker, gem de ting der er kogt hurtig færdig og tilsæt dem til sidst. Svits alle de øvrige grøntsager og ingredienser i olie eller smør i en grøde til de begynder at blive bløde. Tilsæt vand og bouillon og kog i ca 20 min. Tilsæt de sidste grøntsager og kog videre i 5-10 min. Blendt det hele i gryden til er blødt og jævnt. Smag til med fløde, salt, peber, chili m.m. Server med brød crouttons, æblestykker og evt. creme fresh.
Men også supper kogt på dyreben er vigtige for vores krop og hjerne.
Vi får rigtig mange vigtige ting den vej – men lad mig blot nævne Kollagen.
Collagen – eller kollagen på dansk – er en proteinkomponent, der findes i ben, hud og bindevæv. Det er en vigtig komponent i at holde vores hud, led og tænder sunde og stærke. Collagen hjælper også med at reparere og genopbygge væv i kroppen, hvilket kan hjælpe med at forebygge skader og sygdomme.
Collagen er særligt rigt på aminosyrerne prolin, glycine og arginin, som er vigtige for at opretholde en sund hjernefunktion og kan også hjælpe med at reducere stress og angst.
Så Bouillon kogt på ben –
er en kilde til collagen, som kan hjælpe med at holde huden, leddene og tænderne sunde og stærke.
Det er rig på glukosamin og mineraler, der kan hjælpe med at styrke leddene og forbedre ledmobiliteten.
Det kan hjælpe med at reparere tarmvæggene og øge optagelsen af næringsstoffer.
Det kan lindre symptomer på fordøjelsesproblemer som oppustethed og forstoppelse.
Det er en naturlig kilde til aminosyrer, der er vigtige for reparation af muskler og væv.
Det kan øge hudens styrke og elasticitet og udbedre rynker og fine linjer (siges det – jaja)
Det indeholder aminosyren glycin, som kan hjælpe med at regulere nervefunktionen og forbedre søvnkvaliteten.
Det kan hjælpe med at reducere inflammation i kroppen
Spiser du Keto, er det en glimrende kilde til salt og mineraler (og til at undgå Keto flu)
Det smager virkelig godt, både som en varm bouillondrik eller som base i supper og gryderetter.